Telefonas: 8 684 15589, El. paštas: info@gileskromelis.lt
 
Receptai
Pristatymo dienos
  SVARBUS PRANEŠIMAS 
 
Kaimiškas, ekologiškas maistas į namus

SEZONO METU
VILNIUS
Užsakius  iki trečiadienio 17 val.
prekes gausite ketvirtadienį. 
 
***
 KAUNAS
 
Užsakymus priimame iki pirmadienio 17 val.
Prekes gausite antradienį. 

 

Nemokamas pristatymas
 

Užsisakius prekių
už daugiau nei  29,00 Eur
pristatymas nemokamas!!!
 

 

Facebook
Draugaukime

Svečiuose pas mūsų ūkininkus

 

 ***  

Zelbukis - tai Zelbų šeimos ūkis, įsikūręs šiaurės Lietuvoje, netoli Šiaulių, derlingose bei lygumomis garsėjančiose žemėse. Čia gimė bei užaugo mama Rima, dukra Neringa, sūnus Tautvydas. Tėtis Vytautas, kilęs iš kalvotos Žemaitijos. Keturi žmonės, aštuonios rankos, du šimtai hektarų. Tikrai yra ką veikti. Po Lietuvos nepriklausomybės atgavimo 1990, buvome vieni iš pirmųjų atgavę savo senelių žemes. Kadangi visą gyvenimą gyvenome kaime, žemės ūkis nebuvo naujiena. Auginome viską - bulves, grikius, kviečius, cukrinius runkelius, miežius. Iš savo klaidų bei gamtos išdaigų mokėmės kiekvieną dieną. Vienas žingsnis į priekį, trys atgal. Dabar su šypsena veide, prisimename seną rusišką techniką ir laiką praleistą ją remontuojant, eiles prie grūdų supirkimo punktų, kai laukdavome paromis, kad tik priimtų - nebuvo lengva pradėti. Taip žingsnis po žingsnio, hektaras prie hektaro, praplėtėme savo ūkį, įsigijome naujos technikos, pripratome prie keistų rinkodaros dėsnių bei jų svyravimų. Šiuo metu auginame grūdines kultūras - kviečius, miežius, rugius, avižas bei rapsą.

Neseniai pradėjome gaminti savo produkciją –miltus bei sėlenas. Jie yra natūralūs, nebalinti, be jokių chemikalų ir pagaminti iš mūsų ūkyje išaugintų grūdų. Gamybos procesas įdomus bei išskirtinis ir tuom, jog vyksta remiantis senolių išmintimi. Grūdai turi būti malami ryte, tai jiems suteikia rytinės saulės energijos. Kadangi savo malūno neturime, grūdus maišuose vežame į malūną Pasvalyje (tiesa, dėja ne su arkliuku). Grįžę namo, leidžiame miltams "atsikvėpti", šiek tiek subręsti, o tada rankomis perfasuojame į popierinius maišelius. O po kurio laiko, jau žiūrėk ir pyragu kvepia!

Iki pasimatymo prie vaišių stalo!

Zelbų šeima.

 
 *** 
 Pas  ūkininką LINĄ ZABULIONĮ.
 

Ūkininkas paklaustas ką galintis pasakyti apie siūlomą vištieną, ragina tiesiog paragauti. Ir patikina neabejojantys, kad daugiau Jūs kitur vištienos nebepirksite. Apie vištų auginimo sąlygas papasakojo, kad jų auginamų vištų mėsos kokybės paslaptis yra lesalai. Nenaudojamas joks kombikormas, ūkininkai viską maišo patys: kviečius, kukurūzus, saulėgrąžas, aliejų, smulkintas morkas. Toks vištų racionas yra jų mėsos kokybės pagrindas: susiformuoja mikroelementai, kurie turi būti mėsoje, ji nebūna vandeninga, kepant nesusitraukia ir skleidžia gardų keptos vištienos aromatą. Dažnai vištoms įmetamas tiesiog per pusę perpjautas moliūgas, obuoliai. Vištytės laikomos ant pjuvenų, kurios yra dažnai keičiamos, kad nuolat būtų sausos. Kai šeimininkai pas jas ateina, jos bėga atsikišusios krūtines, smagiai lesa lesalus – šeimininkams tai pats geriausias vaizdas. Vištos auginamos nenaudojant augimą skatinančių hormonų, dažniausiai paskerdžiamos sulaukus ~100 dienų. Tad tai subrendusių, natūraliai užaugusių broilerių mėsa, kas turi didžiulės įtakos mėsos skoniui.  

P.Asta pateikė ir jos manymu labiausiai nusisekusį "Keptos vištos" receptą:

Supjaustyti vištą stambiais gabalais, pamarinuoti ją su česnakais, žolelėmis ir cinamonu. Po kelių valandų sudėti mėsą į skardą, šalia paguldyti kelias bulves ir viską užpilti obuolių sultimis. Kepti  orkaitėje.

Mes irgi prisijungiame prie ūkininkų raginimų paragauti jų tiekiamos vištienos (mes tai jau padarėme ir likome maloniai nustebę) ir linkime Jums gero apetito ir skanių vakarienių šeimos ir draugų rate.

Ačiū už viešnagę Jūsų šeimos ūkyje.

  ANGELĖ MASKOLIŪNIENĖ iš Petronių kaimo

 
        Sertifikuotų tautinio paveldo tradicinių gaminių tradicinė amatininkė, senojo amato pieno apdirbimo, apdorojimo, perdirbimo puoselėtoja.
         Prieš gerą dešimtmetį, septynios Petronių kaimo moterys atsisakė parduoti pieną supirkėjams ir pačios pradėjo gaminti įvairius pieno produktus. Viena iš jų - Angelė Maskoliūnienė. Šiuo metu ji yra Tautinio paveldo pieno produktais garsėjančio Petronių kaimo bendruomenės Amatų namų administratorė. Yra baigusi Lančiūnavos žemės ūkio technikumą. Moters ūkis - tai kelios karvės. Visos jos ganomos aptvertoje pievoje palaidos, o žiemą „gyvena“ tvarte. P.Angelė turi kelis hektarus žemės, kur augina pašarus: liucerną, dobilus ir kt. Vasarą karvės minta pievos žole, o žiemai joms paruošiama šieno, šienainio, kurį jos labai mėgsta. Kartais duodama grūdų, obuolių. Visos karvės melžiamos rankomis.
 
Šiame ūkyje gaminami pasakiško skonio naminiai jogurtai, mušamas sviestas, nugriebiama grietinė, sutraukiama varškė, spaudžiami saldaus pieno sūriai. Sūriai yra tikrinti Vilniaus valstybinėje kokybės laboratorijoje. Visi pieno produktai gaminami remiantis „ekologiškos gyvensenos principais“ ir tik rankomis. Todėl kiekiai labai riboti.
Visiems produktams suteiktas „Tautinio paveldo sertifikatas“, o tai reiškia, kad produkcijos receptūra ir gamybos būdas toks pat kaip juos gamino jos mama, močiutė, remiantis senovinėmis tradicinėmis technologijomis. Tokiu būdu gaminami pieno produktai yra visiškai natūralus, be jokių papildų, konservantų. Nenugriebto pieno sūriai „laikosi“ ilgiau, dėl didesnio pieno riebalų kiekio. Mes siūlome Jums paragauti: natūralų ir trijų skirtingų skonių naminį jogurtą, tradicinius saldaus pieno sūrius su kmynais, aštriais prieskoniais, keptus; desertinius su aguonomis, cinamonu, su žele gabaliukais, su razinomis bei saldauas pieno varškę.
    Per ilgą laiką daugelis miestiečių pažinę p.Angelės gaminamų produktų skonį ir pamėgo juos. Kaip sako šeimininkė – jai nuolat pritrūksta produkcijos, kad aprūpinti ja visus norinčius, ypač žiemą, kai pieno būna mažiau.
Ačiū p. Angelei už puikią viešnagę.  

  ***

Edmundas Henrikas Jastramskas
 
P. Edmundas yra mūsų ekologiškojo šaltojo spaudimo rapsų aliejaus ir taip pat ekologiškų linų sėmenų tiekėjas. Ūkis randasi Lazdijų rajone, ramiame vaizdingame kampelyje. Jame dirba p.Edmundo šeimos nariai: dukra Nijolė ir anūkas Linas, kuris ir ruošiasi perimti iš senelio visus ūkio reikalus. Ponia Nijolė ūkyje pluša jau 7 metai. Tada ji paliko darbą mieste ir atsidavė tėvo ūkiui. Sodyba išpuoselėta dukros rankomis: visur žydi gėlės, derlingas sodas ir daržas. Šalia iškastuose dvejuose prūduose gyvena žuvis. Anūkas Linas sakė, kad užmetus meškerę, nespėsi nei „sms“ parašyti, o žuvis jau užkibusi.
2004 metais ūkis gavo „Ekologinio ūkio sertifikatą“. P.Edmundas spaudžia kokybišką pirmojo šaltojo spaudimo aliejų iš čia pat auginamų augalų. 140 ha plote p.Edmundas augina linų sėmenis, dygminus, saulėgrąžas, sojas, rapsus. Siekiant išvengti bet kokių trąšų panaudojimo būtinybės, ūkyje taikoma sėjomaina – pakaitomis su kultūriniais augalais, sėjami lubinai, dobilai, kurie atstato dirvą, kaupia joje azotą.  Į kenkėjus čia žiūrima filosofiškai – norint auginti ekologiškai švarią produkciją, tenka susitaikyti su derliaus dalies praradimu. Su piktžolėmis kovojama irgi gan sumaniai – saulėgrąžos auga greičiau už jas, tad dėl šviesos trūkumo piktžolės sunyksta. O linai greitai sutankėja, nustelbiant kitus augalus.
.Edmundas turi technologinį inžinerinį išsilavinimą, išmano energetiką, tad pats sėkmingai konstruoja daugelį įrengimų skirtų užaugintai produkcijai sijoti, saugoti, džiovinti ir perdirbti.
      Šis įrengimas irgi sukonstruotas pono Edmundo: per „forsunkės“ ką tik įšspaustas aliejus bėga į apačioje esantį „lovį“, kuriuo nuteka į talpyklas. Jose aliejus nusistovi kelias savaites, kol nusėda nuosėdos.
 Tada aliejus supilstomas į tamsaus stiklo ir PET butelius. 
   P.Edmundas su dukra papasakojo mums kad, aliejus yra gyvas produktas, kuriame nuolat vyksta daugybe procesų. Šilumoje šie procesai dar labiau suaktyvėja, pradeda gamintis peroksidai, tad patariama aliejų laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje, nes šviesa irgi yra vienas iš polimerizacijos proceso katalizatorių. Šaltojo spaudimo aliejai ypač vertinami ne tik dėl didelio aminorūgščių kiekio juose, bet būtent dėl Omega-3 rūgšties.
Ūkyje taip pat auginami spelta kviečiai. Jiems sumalti ūkininkas dabar ieško ekologiškai sertifikuoto malūno. Tad greitai mes galėsime išvysti ekologiškus speltos miltus iš p.Edmundo ūkio. Savo auginamą ir gaminamą produkciją ūkininkas realizuoja daugiausiai per mugės, dalyvauja Tatulos programoje. Nuo rudens prasideda mugių virtinė ir visa šeima jų metu noriai pasakoja žmonėms apie aliejaus spaudimo procesus, aliejingų augalų auginimą. Nors ūkyje per metus išspaudžiama nemažai aliejaus – jis visas būna realizuotas gan greitai, tai sako apie jo puikią kokybę. O kaip gi gali būti kitaip kai visi augalai auginami aplink namus, nedideliame ūkyje, viskas daroma su meile. Šeimininkai prekiauja ir ekologiškomis linų sėmenimis, užaugintomis čia pat.
Ponia Nijolė pasidalino keliais receptais su linų sėmenimis:
Pagardai – susmulkintus linų sėmenis sumaišyti su česnakais, krapais, dilgėlėmis, smulkintomis skrudintomis kanapių sėklomis ar kitomis prieskoninėmis žolelėmis, įpilti aliejaus ir galima viską tepti ant šviežios donytės, labai gardu. Galima naudoti ir salotoms.
Kaip prisipažino šeimininkė yra receptas, kuriuo daug žmonių išsigydė nuo skrandžio opos: jie užpildavo linų sėmenis šaltu vandeniu, palikdavo kelioms valandoms ir paskui valgydavo gautą tirštą masę. Taip pat tai puiki natūrali priemonė nuo vidurių užkietėjimo. Apskritai linų sėmenys turi labai platų panaudojimo spektrą: iš jų verdami „tobuli“ uogų kisieliai, jie dedami į jogurtą, salotas, košes, kepinius, duoną.
 
 
Prekių krepšelis
Krepšelis tuščias
Naujienlaiškiai
Įveskite savo elektroninio pašto adresą ir sužinokite, kaip atskirti gerą kokybišką mėsą!
 
Vardas *
 
Pavardė: 
 
El. pašto adresas *
 
 
 
 
Kviečiame!!!

Mus rasite:


KRAUTUVĖLĖ:

Bieliūnų 1, Vilniuje. PC Domus PRO

Tel. nr. 8-658-00669

Pirm.-Sekm. 10 - 20 val.
Prekes atsiimti galite po 17 val.

*******

SANDĖLYS:

Laisvės pr. 117 - 79, Vilniuje

Tel. nr. 88 684 11998

Pirm.-Penkt. 9 - 18 val.
Prekes atsiimti galite po 15 val.

Svečiuose pas ūkininkus

JŪSŲ MĖGSTAMIAUSI!!!
 
 
 
 
Naujienos  |   Akcijos  |   Apie mus  |   Tiekėjai  |   Kaip pirkti?  |   Kontaktai  |   Receptai
© 2010-2017 UAB „Gilės kromelis“. Visos teisės saugomos.